Campul Centrului Local 2013

Campul A fost odată ca niciodată..

În fiecare an, Centrul Local Cluj Napoca și multe alte centre locale din țară și regiune, organizează câte o tabără pentru toți membrii săi, de la cei mai mici la cei mai mari, eveniment care în multe cazuri (inclusiv al nostru) este deja unul foarte important, cu tradiție.

Anul acesta, această tabără anuală s-a desfășurat în Lunca Ilvei, jud. Bistrița Năsăud, între 23-27.08.2013, sub numele ”A fost odată ca niciodată…”, cadrul simbolic fiind basmele românești.

Rolul educativ al acestor tabere este foarte important deoarece aici se formează centrul local ca un tot unitar, grupul de lideri este mult consolidat, iar copiii dobândesc abilități noi, specifice grupei de vârstă, dar și conștientizează că cel mare îl ajută pe cel mic, un principiu esențial pentru cercetășie.

Patrule Mixte

Programul include de obicei atât lucru pe patrule mixte (lupișori, temerari și exploratori), cât și ateliere specifice grupelor de vârstă, concursuri între patrule, hike-uri adaptate pe nivel de dificultate. De exemplu, anul acesta, lupișorii noștri au avut de parcurs un traseu de zi, de aproximativ 6 ore, temerarii un hike tot de zi dar cu durata de aproximativ 12 ore, iar exploratorii un hike de noapte.

hike lupisoriTot un element esențial al programului sunt ceremoniile de depuneri de promisiune, de treceri de la o grupă de vârstă la alta, și de sărbătorire a unor evenimente ale centrului local, evenimente pregătite pe întreaga durată a anului cercetășesc, de o importanță deosebită, în cadrul cărora emoția și energia fiecărei persoane din cerc contribuie la crearea unui cadru spiritual adecvat.

Anul acesta, 3 lupișori clujeni au părăsit jungla și au trecut în Ținutul Temerarilor, 14 lupișori, temerari și exploratori au depus promisiunea de cercetaș, iar 5 voluntari adulți au depus promisiunea de lider cercetaș, toate în cadrul unei ceremonii complexe care s-a incheiat cu un moment de recunoaștere pentru toți cercetașii care au făcut parte din Centrul Local Cluj Napoca, pe parcursul celor 15 ani de la înființare, cărora le mulțumim.

ceremonie de depunere de promisiune

Cadrul simbolic ales joacă și el un rol extrem de important, respectiv de a integra într-o poveste comună toți copiii, de a-i motiva să lucreze împreună și să iasă înafara zonei de comfort, respectiv propria lor patrulă sau unitate, de a condimenta fiecare element al programului cu multă distracție, competiție și noutăți și, în mare, de a forma ”firul roșu” al evenimentului care leagă toate genurile de activități între ele, într-o formă ușor de înțeles pentru toată lumea.

Anul acesta, basmele românești au fost amestecate și distruse de către Gargamel (personajul negativ al campului de centru local de anul trecut, Smurfcamp 2012), iar noi am avut rolul de a le pune cap la cap, fiecare nouă provocare îndeplinită de către patrulele mixte sau membrii lor aducându-le noi fragmente de basm.

Nu au lipsit farsele lui Păcală și Tândală, interacțiunile repetate dintre Făt Frumos, Harap Alb, zmeu, Ileana Cosânzeana, și diverse alte personaje care, pierzându-și identitatea și memoria, au creat un comic de situație unic.

Vă așteptăm și anul viitor, într-un nou spațiu atemporal, în care totul este construit în jurul valorilor noastre, progresul personal este la loc de cinste, indiferent de vârstă,  iar limitele imaginației și creativității sunt depășite în mod constant, atât de cei mici, cât și de cei mai mari dintre noi.

La intrare...sau ieșire..

 

P.S. Cine n-are Camp de Centru Local, să-și facă!

Reclame

One response to “Campul Centrului Local 2013

  1. Pingback: Despre cadrul simbolic în Campuri de Centru Local, episodul 1 | Blogu' lu' Yeti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s